Projekt Hrvatske zaklade za znanost "Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM)" provodi Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu s partnerima. U sklopu projekta izrađuje se elektronički vjesnik s novostima iz medicine, kojeg prenosimo:
Novosti iz medicine, br. 18, 1. rujna 2021.
Smjernice Europskog kardiološkog društva za akutno i kronično srčano zatajenje
Europsko kardiološko društvo (engl. European Society of Cardiology, ESC) objavilo je nove smjernice za dijagnozu i liječenje akutnog i kroničnog srčanog zatajenja. U ovim smjernicama donose novi algoritam za srčano zatajenje sa smanjenom ejekcijskom frakcijom, izmjenu klasifikacije za akutno zatajenje, te nove preporuke za kardiomiopatije. Puni tekst smjernica, kao i nove indikatore kvalitete skrbi, možete pronaći na ovoj poveznici.
Sustavni kortikosteroidi za liječenje bolesti COVID‐19: Cochraneov sustavni pregled
U ovom Cochraneovom sustavnom pregledu ispitana je učinkovitost uporabe sustavnih kortikosteroida u liječenju pacijenata sa bolešću COVID-19. Praćeni su ishodi smrtnosti iz bilo kojeg uzroka, potreba za ventilatorom, kvaliteta života i nuspojave, naročito infekcije stečene u bolničkom okruženju. Dokazi iz 11 istraživanja s 8,075 ispitanika ukazuju da su kortikosteroidi smanjili smrtnost i broj dana provedenih na ventilatoru u pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog COVID-a. Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdili učinci na pacijente sa blažim oblicima bolesti. Više na ovoj poveznici.
Utjecaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani na migrenske glavobolje: randomizirano kontrolirano istraživanje
Migrena je jedna od najčešćih neuroloških bolesti, a pretpostavlja se da zahvaća oko milijarde ljudi diljem svijeta. Provedena su razna istraživanja o utjecaju prehrane na migrenu, no bez jasnih zaključaka. Smatra se da bi omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su preteče oksilipina, mogle utjecati na regulaciju boli i upale. U eksperimentalnim modelima, omega-3 masne kiseline su imale antinociceptivne i protuupalne učinke, dok su omega-6 masne kiseline djelovale suprotno. U randomiziranom, dvostruko slijepom istraživanju objavljenom u časopisu BMJ, pokušalo se utvrditi ima li povećani unos omega-3 masnih kiselina utjecaja na učestalost i težinu migrenskih glavobolja, u usporedbi s uobičajenim unosom ovih masnih kiselina. Prehrana s povećanim unosom omega-3 masnih kiselina smanjila je dnevni broj sati glavobolje i mjesečni broj dana s glavoboljom. Više o istraživanju na ovoj poveznici.
Učinkovitost i sigurnost dijete s niskim udjelom ugljikohidrata na remisiju dijabetesa: sustavni pregled i meta-analiza
Dijabetes je česta bolest, sa skupim i rizičnim komplikacijama. Dijabetes tipa 2 (DM2) čini 90-95% slučajeva dijabetesa, a karakterizira ga inzulinska rezistencija uz kroničnu hiperglikemiju. DM2 je povezan s više rizičnih čimbenika, uključujući genetske čimbenike i životne navike, no pretilost je glavni rizični čimbenik. U ovom sustavnom pregledu i meta-analizi istraženo je kakav je učinak dijeta s niskim (manje od 26% kilokalorija iz ugljikohidrata u dnevnom unosu) i vrlo niskim (manje od 10% kilokalorija iz ugljikohidrata u dnevnom unosu) udjelom ugljikohidrata na remisiju dijabetesa tipa 2 i gubitak tjelesne mase. Podaci iz 23 istraživanja sa 1,357 ispitanika pokazali su da je takva dijeta dovela do veće stope remisije bolesti nakon 6 mjeseci, definirane kao razine hemoglobina A1c <6,5% (pripisivi rizik 0,32, 95%-tni raspon pouzdanosti 0,17-0,47). Više rezultata i vizualni sažetak ovog istraživanja možete pronaći na ovoj poveznici.
Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM) u suradnji s KBC-om Split. Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.
Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.