O nama

Do 1977. g. u sklopu pojedinih odjela bili su organizirani sterilizacijski punktovi.
Navedena oprema bila je amortizirana, nalazila se na neodgovarajućem mjestu, rukovanje nije bilo jedinstveno pa su nadgledanje i kontrola bili otežani ili nikakvi.
U novom građevinskom kompleksu na Firulama planira se prvi prostor za Centralnu sterilizaciju u sklopu kirurškog operacijskog bloka. Već u samom početku gradnje uvidjelo se da je s obzirom na potrebe čitave bolnice, prostor koji je za to bio namijenjen, nedovoljan. Novi prostor je nađen u donjem prizemlju bolničke zgrade. Nabavljena je skromna oprema.
01.02.1977. g. otvorila se Centralna sterilizacija kao služba za sve korisnike u Općoj bolnici, kao i za potrebe čitavog zdravstva šire okolice. Ovim je prekinuta dotadašnja decentralizirana organizacija. U početnom periodu Centralna sterilizacija bila je odsjekom odjela Kirurgije.
Tijekom vremena popunjava se kadrom i širi svoju djelatnost, tako da 15. rujna 1983. g. postaje samostalni odjel.
Rad odjela dobro je prihvaćen. Modernizira se tehnika, vrlo brzo se traži novi prostor te izgrađuje projektni plan. Počinje gradnja u rujnu 1986. g., a završena je u listopadu 1987. g. te je tijekom 1989. g. novi prostor opremljen. Punim opsegom počinje raditi 1991. g.
Odjel je smješten na lokaciji uz južni dio starog paviljona i zauzima 630 metara četvornih površine.
U novoizgrađenom odjelu s novom organizacijom i opremom, poboljšanjem kakvoće usluga, postignuto je pakiranje materijala po "paket" ili "set" sistemu, koji uz pravilno skladištenje čuva sterilnost duže vrijeme (6 tjedana do 2 godine).
U sklopu integracijskog plana s bolnicom na Križinama 1997. g., pripojena nam je njihova služba sterilizacije koja je smještena uz operacijski blok. Staru tehnologiju smo zamijenili sa sasvim novom. Sterilizacija djeluje na dva lokaliteta (lokalitet Firule i lokalitet Križine).
Osnovna djelatnost Centralne sterilizacije je pravilna obrada, priprema, sterilizacija i distribucija steriliziranog materijala do krajnjeg korisnika.
Ukupan broj djelatnika na centralnoj sterilizaciji je 27.